Alle Nederlandse AirBnB verhuurders zijn onverzekerd bij de grote verzekeraars

Airbnb verhuurders niet verzekerd
Ben je nou wel of niet particulier verzekerd als er brand uitbreekt, schade hebt aan je inboedel of aansprakelijk gesteld wordt gedurende de periode dat toeristen in je woning verblijven?

Wij hebben het voor je uitgezocht. De volgende email stuurde wij naar de volgende verzekeraars:

 1. Centraal Beheer
 2. Nationale Nederlanden
 3. SNS Reaal
 4. FBTO
 5. Univé
 6. Achmea
 7. Reaal Verzekeringen

———————————————————————————————————————-

“Geachte heer/mevrouw,

Ik ben een particuliere woningeigenaar en Ik verblijf tijdelijk tot oktober in het buitenland. Ik ben voornemens mijn appartement te verhuren aan toeristen. Deze verblijven soms een dag of een paar weken in mijn appartement en gedurende deze periode wil ik mij verzekeren tegen brand, schade aan mijn inboedel en mocht er een keer een lamp naar beneden vallen op 1 op een van mijn gasten en hier vloeit letselschade en/of zaakschade uit voort, zou ik mij ook hier tegen willen verzekeren door middel van een aansprakelijkheidsverzekering.

Ben ik hiervoor gedekt onder de reguliere brandverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren? Zo nee, welke verzekeringen raadt u wel aan?

Mocht u geschikte verzekeringen in uw portfolio hebben, ontvang ik graag een hiervoor een offerte per email.

Met vriendelijke groet,

Ferdy”

———————————————————————————————————————-

Univé en Achmea hebben helaas geen moeite genomen om binnen vijf dagen te reageren. Reaal Verzekeringen was niet in staat om zelf inhoudelijk te reageren en verwezen ons door naar een onafhankelijk adviseur, wat uiteraard voor ons geen toegevoegde waarde had. De volgende reacties kregen wij van Central Beheer, Nationale Nederlanden, FBTO, en SNS.

———————————————————————————————————————-

Centraal beheer:

———————————————————————————————————————-

Geachte heer,

 U vraagt of u een verzekering kunt sluiten. U wilt uw appartement verhuren aan toeristen. Wij verzekeren geen appartementen die voor kortere periodes verhuurd worden.

Als u aan een gezin of 1 persoon de woning langdurig verhuurt, dan kunt u dit wel verzekeren.

Met vriendelijke groet,

 

Centraal Beheer Achmea”

———————————————————————————————————————-

Nationale Nederlanden

———————————————————————————————————————-“Geachte heer, Hartelijk dank voor uw e-mail waarin u vraagt om informatie omtrent een aantal verzekeringen. Graag help ik u verder. U geeft aan dat u uw appartement gaat verhuren. Dit is bij Nationale-Nederlanden niet gedekt onder de particuliere verzekeringen. Ik heb daarom uw e-mail naar de zakelijke afdeling doorgestuurd. Zij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om u te adviseren over de verzekeringen die mogelijk zijn voor u.

 

Met vriendelijke groet,

 

Klantenservice Direct

Nationale-Nederlanden”

 

———————————————————————————————————————-

FBTO

———————————————————————————————————————-

“Beste heer,

 Bedankt voor uw e-mail waarin u vraagt of wij een passende inboedelverzekering voor u hebben.

Inboedelverzekering voor woning die u gaat verhuren.

Wij hebben geen passende verzekering voor uw situatie. Wij kunnen geen inboedelverzekering aanbieden wanneer u de woning gaat verhuren aan toeristen.

 

Fijne dag!

 

Hartelijke groet,

 

FBTO”

 

———————————————————————————————————————-

SNS

———————————————————————————————————————-

“Beste heer,

Bedankt voor uw bericht, waarin u vraagt naar geschikte verzekeringen voor uw te verhuren appartement.

Graag informeer ik u.

Geschikte verzekeringen

De risico’s welke u wenst te verzekeren, zijn niet te verzekeren bij de SNS Bank. Zodra u de woning gaat verhuren aan onbekende toeristen is dit een zakelijke aangelegenheid. Onze zakelijke afdeling biedt niet de verzekeringen welke u zoekt. Het is mij niet bekend waar u de risico’s wel kunt onderbrengen.

Ik hoop dat u hier iets mee kunt. Een fijn verblijf gewenst.

SNS Bank”

 ———————————————————————————————————————-

Wij hebben AirBnB inmiddels gebeld en de situatie uitgelegd dat circa 15.000 AirBnB hosts onverzekerd zijn in Nederland en dat wij een nieuwe AirBnB verzekering willen ontwikkelen.  Ze laten het volgende weten:

 ———————————————————————————————————————-

Hello Ferdy,

Thank you for reaching out about this.

We do not currently offer insurance to hosts, but your idea is very interesting. I will discuss the issue with my colleagues, and we’ll get back to you if we need more information.

Best wishes,

www.airbnb.com/help

 ———————————————————————————————————————-

Ben jij een onverzekerde AirBnB host? Denk met ons mee en laat via onze contactpagina weten welke risico’s jij graag zou willen verzekeren. Wij zullen alle wensen en behoeften van de Nederlandse AirBnB hosts in kaart brengen en in gesprek blijven met het hoofdkantoor van AirBnB.

Wij houden jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Ferdy Santoo – 0619959722

 

Reacties

 1. Bart Schreij zegt:

  Hallo,
  Ik vroeg me af wie jullie onder Achmea verstaan? Achmea is immers de holdingnaam waaronder vezekeraars als Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Avéro vallen. Achmea is dus niet zelf een particuliere verzekeraar.

  • Ferdy Santoo zegt:

   Beste Bart,

   Ik bedoel met Achmea het moederbedrijf van verzekeringsmerken als Centraal Beheer Achmea, Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis Achmea, Agis en Avéro Achmea. Als grootste verzekeraar van Nederland heb ik ze als eerst gemaild. Bedankt voor de nuancering Bart.

   Met vriendelijke groet,

   Ferdy Santoo

 2. Hallo Ferdy,

  Ik zit net je artikel in de Volkskrant te lezen. Nu zag ik daar een puntje daartussen staat waar ik uit interesse een vraag over heb:
  Er moet toestemming worden gevraagd aan de VvE. Op basis van wat, dan wel waarom moet er toestemming worden gevraagd aan een VvE. Kan een VvE weigeren en zo ja op welke grond?

  • Ferdy Santoo zegt:

   Mike,

   Je vraag is interessant en velen met jou willen hier ook meer over weten. Volgende week zal ik uitgebreid hierop terugkomen in een nieuwe blog.

   Zie de posting van Jan. Geeft dit voldoende antwoord op je vraag?

   Met vriendelijke groet,

   Ferdy Santoo

  • Jan Verdurmen zegt:

   een VVE kan wel degelijk weigeren om tijdelijke verhuur toe te staan en is door een rechterlijke uitspraak vorig jaar september bevestigt:

   “In haar uitspraak van 10 september bevestigt het Gerechtshof Amsterdam het oordeel van de rechtbank Amsterdam dat het niet is toegestaan om een appartement met als bestemming woning tegen betaling aan derden (dat wil zeggen toeristen) in gebruik geven voor een korte periode. Dit wordt aangemerkt als bedrijfsmatige exploitatie en niet als gebruik als woning, hetgeen in strijd is met de splitsingsakte en het bijbehorende reglement”

   Dus bezint voor je er aan begint: mogelijke problemen met verzekering en vve in het geval van een appartement.
   Ik kan me ook voorstellen dat VVE leden weigeren tijdelijke verhuur toe te staan als er geen afdoende verzekering is afgesloten (aantoonbaar).
   Dat een premie voor een eventuele verzekering hoger zal zijn lijkt me logisch: risico is nu eenmaal hoger als er vreemden gebruik maken van je woning.

   • Ferdy Santoo zegt:

    Beste Jan,

    Hartelijk dank voor je inhoudelijke reactie. Ik zal deze informatie verwerken in mijn nieuwe blog. Mike, jij hebt gelijk antwoord op je vraag.

    Met vriendelijke groet,

    Ferdy Santoo

   • Hallo Jan,

    Dank voor je reactie. De bestemming op ons pand is wonen waar ook shortstay onder valt. Dit met de opmerking plaatsen dat de gemeente Amsterdam sinds januari 2014 geen nieuwe shortstay vergunningen meer verleend. Het is me niet bekend of een vergunning voor shortstay vereist is op moment het al in de bestemming vermeld staat.

    Ik vraag me af tot in hoeverre een VvE kan afdwingen of de verzekeringen afdoende zijn afgesloten. Op het pand is een opstalverzekering van kracht. Daar kan ik me voorstellen dat iets vereist word, maar of het afsluiten van andere verzekeringen kan worden afgedwongen lijkt mij sterk.

    Met vriendelijke groet,

    Mike

 3. Centraal Beheer en FBTO zijn onderdeel van Achmea. Achmea is het moederbedrijf van deze verzekeraars. Achmea heeft dus eigenlijk wel gereageerd.

  • Ferdy Santoo zegt:

   Beste Anton,

   Zie mijn antwoord op het bericht van Bart.

   Met vriendelijke groet,

   Ferdy Santoo

 4. Wat een eigenaardige reactie van verzekeraars en hun belangenvereniging.

  Opmerkelijk is al de onduidelijkheid die wordt gecreëerd over welk risico we het hebben: is de vraag gericht op het ontstaan van brandschade aan de inboedel of de opstal? Ontstaat de schade door opzet van de huurder of is er sprake van (bijvoorbeeld) brand door blikseminslag, kortsluiting of brandstichting door een derde? Van groot belang is ook de aard van de verhuur: betreft dat een of twee kamers of de gehele woning. Net zo belangrijk is of de verhuur feitelijk de hoofdbestemming is van de woning en in hoeverre deze dan afwijkt van de situatie dat de verzekerde daar gewoond zou hebben. Ik stel dat, in beginsel, brand, water, en diefstal met braak et cetera NORMAAL gedekt is, ook al slapen er op de schadedatum toeristen in je huis.

  Ik zal het niet te lastig maken; maar als er al schade is afgewezen door de betrouwbare verzekeraars van Nederland, dan wil ik dergelijke zaken GRAAG bij de bevoegde rechter aanvechten. Weer een gemiste kans van verzekeraars om vertrouwen te winnen, door WEL een eerlijk en deskundig antwoord te geven

  • Ferdy Santoo zegt:

   Beste Eric,

   Mochten er mensen zijn die mij melden dat hun verzekeraar een schade heeft afgewezen die veroorzaakt is door gasten of toeristen die tijdelijk in de woning verbleven dan breng ik ze met jou in contact. Uiteraard vernemen wij ook van jou indien jij de komende tijd meer informatie over dit onderwerp hebt.

   Met vriendelijke groet,

   Ferdy Santoo

 5. Het is wel erg kortzichtig van die verhuurders om maar aan te nemen dat de normale inboedel en woonhuisverzekering dit soort extra risico’s meeverzekeren. Wanneer je tegen betaling wisselende mensen van je huis gebruik laat maken wordt het risico van schade natuurlijk veel groter. Afgezien van de extra overlast die het veroorzaakt. Ook ver. avn app.eigenaren zullen een stem hebb in dit verhaal. Ook voor zo’n vereniging neemt het risico toe. En daarnaast de extra overlast van die bezoekers. Het zelfde zal gelden voor die mensen die tegen betaling hun eigen auto ter beschikking stellen als taxatie. Dan neemt het risico ook toe.
  En verzekeraars willen altijd precies weten wat hun risico’s zijn. Lees de polisvoorwaarden maar na. Die dekken zich echt wel goed in.

  • Ferdy Santoo zegt:

   Beste Bert,

   Bedankt voor je reactie Bert. Ik probeer mensen bewust te maken van de risico’s via mijn blog. Er zijn vele mitsen en maren in de polisvoorwaarden van particuliere schadeverzekeringen. Ik zou het zelf niet als kortzichtigheid willen bestempelen. Je moet een ervaren verzekeringsadviseur, jurist en fiscalist zien om alle verschillende regels te kunnen doorgronden.

   Met vriendelijke groet,

   Ferdy Santoo

 6. Joost van Wijk zegt:

  Airbnb heeft met de Lloyd’s of London een overeenkomst gesloten en biedt verhuurders een verhuurders-verzekering aan, waarbij de verhuurders tot 700.000 euro voor schade gedekt zijn.

  • Ferdy Santoo zegt:

   Beste Joost,

   Airbnb biedt kosteloos een verhuurdersgarantie tot EUR 700.00,–., die bedoeld is voor schade aan je huis door bijvoorbeeld diefstal en brand. Echter, zijn er veel uitsluitingen opgenomen in de voorwaarden van deze verhuurdersgarantie. Airbnb heeft zelf aangegeven dat deze verhuurdersgarantie niet gezien kan worden als vervanging van de woonhuisverzekering.

   Met vriendelijke groet,

   Ferdy Santoo

 7. Beste Ferdy Santoo,

  Met veel interesse las ik zojuist het interview in de volkskant met u.
  Fijn dat u alle regels omtrent het verhuren via Airbnb heeft uitgezocht.
  Veel dank hiervoor!
  Ik was van plan om ons huis via Airbnb te gaan verhuren.
  Bij naderinzien, zie ik daar maar vanaf.
  Kunt u ook zeggen of het tijdelijk ruilen van een eigen woning, met iemand uit het buitenland, verzekeringstechnisch dezelfde vervelende situatie oplevert als het verhuren via Airbnb?
  Ik begrijp dat het deels over andere problematiek gaat, maar wellicht zit u zo diep in deze materie,
  dat u ook hier het antwoord op weet.

  Met vriendelijke groet, Brigitte

  • Ferdy Santoo zegt:

   Beste Brigitte,

   Dit hangt af van je verzekeraar. Verzekeraars zien tijdelijk verhuur of woningruil als risicoverzwaring en sluiten dit vaak uit in hun polisvoorwaarden. Mijn advies is om contact op te nemen met je verzekeraar om dit na te vragen.

   Wil je ons laten weten wat het standpunt is van jouw verzekeraar?

   Met vriendelijke groet,

   Ferdy Santoo

 8. Beste Ferdy,
  Heel interessant allemaal. Ik heb nu een jaar ervaring (hele goede) met Airbnb, maar jouw speurtocht maakt mij wel een beetje ongerust. Ik heb ook nog een vraag.ik verhuur alleen twee kamers en wij wonen er zelf ook nog gewoon. Maakt dat verschil denk je. Of gelden dan dezelfde risico’s?
  Succes met je speurtocht en ik blijf het zeker volgen.
  groeten
  Maria

  • Ferdy Santoo zegt:

   Beste Maria,

   Naar mijn mening blijven de risico’s hetzelfde. Ik verwijs ook naar de post van Jan:

   ““In haar uitspraak van 10 september bevestigt het Gerechtshof Amsterdam het oordeel van de rechtbank Amsterdam dat het niet is toegestaan om een appartement met als bestemming woning tegen betaling aan derden (dat wil zeggen toeristen) in gebruik geven voor een korte periode. Dit wordt aangemerkt als bedrijfsmatige exploitatie en niet als gebruik als woning, hetgeen in strijd is met de splitsingsakte en het bijbehorende reglement”

   Dus bezint voor je er aan begint: mogelijke problemen met verzekering en vve in het geval van een appartement.
   Ik kan me ook voorstellen dat VVE leden weigeren tijdelijke verhuur toe te staan als er geen afdoende verzekering is afgesloten (aantoonbaar).”

   Mijn verzoek is om dit toch na te vragen via je verzekeraar en ons s.v.p. op de hoogte te houden.

   Met vriendelijke groeten,

   Ferdy Santoo

 9. Beste Ferdy,

  Met belangstelling heb ik je uitzending bekeken en je blog gelezen. Ik zit zelf in de verzekeringen en geef vanuit een onafhankelijke rol advies aan relaties. Wat mij voornamelijk opvalt in deze discussie is de eenzijdigheid van de risicoacceptatie. Niet ieder risico is verzekerbaar, denk hierbij o.a. aan het zogenaamde ondernemersrisico. Verder eist iedere verzekering (van welke aard dan ook) dat het gaat om een onzeker voorval. M.a.w. schade vanwege achterstallig onderhoud (opzet of grove schuld) is nooit gedekt, of je de woning nu (tijdelijk) verhuurt of zelf bewoond!

  Echter, en dat is het goede nieuws! Er is ook veel wél verzekerbaar, alleen moet je hiervoor niet bij een direct writer zijn maar juist bij een tussenpersoon. Deze kan namelijk maatwerk verzekeringen regelen, daar waar een direct writer voor de “standaard” en massa is kassa gaat.

  Mijn advies is dan ook aan alle verhuurders: “neem contact op met een (onafhankelijk) tussenpersoon en leg je persoonlijke situatie uit”! Iedere situatie is namelijk anders en dus maatwerk. Denk aan de volgende handelingen:
  – geef aan je hypotheekverstrekker door dat je de woning gaat verhuren en leg precies uit om welke vorm van verhuur het gaat.
  – vraag binnen je eventuele VvE toestemming om je woning te verhuren, dit wordt vaak als punt in de statuten opgenomen.
  – de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dient aangepast te worden, aangezien je exploitant/verhuurder bent van een woning.
  – de brandverzekering dient aangepast te worden. Geef door dat je de woning gaat verhuren en leg uit om welke vorm het gaat. Verhuur aan studenten, kamerverhuur of gehele verhuur van de woning aan een gezin maakt wel degelijk een verschil voor de risico-inventarisatie van een verzekeraar. (Denk hierbij ook aan de brandverzekering die eventueel via je VvE loopt).
  – de rechtsbijstandverzekering dient aangepast te worden. Tegen een aanvullende premie is vaak het risico op een juridisch geschil te verzekeren als het gaat om verhuur van een woning.

  Naast bovenstaande aandachtspunten wil ik nog wel even aangeven dat er altijd een risico voor de verhuurder blijft bestaan. Zorg voor een duidelijk huurcontract waar alle rechten en plichten duidelijk staan aangegeven en besef dat achterstallig onderhoud geen onzeker voorval is. Laat daarom periodiek de c.v. ketel controleren en schoonmaken, de dakgoten controleren i.v.m. waterschade, losliggende dakpannen of plat dak en noem maar op. Alles wat je zelf ook zou doen als goed huisvader op het moment dat je zelf in de woning woont!

  Ook bij verzekeringen geldt vaak: goedkoop is duurkoop en vraag altijd advies aan een onafhankelijk tussenpersoon en breng hier je totale verzekeringsportefeuille onder! Verhuren van een woning is niet de standaard, zoek dus ook geen standaard verzekering!

  Met vriendelijke groet,

  R. Bindels