Jonge bedrijfjes duiken op succes Airbnb

Van het succes van Airbnb profiteren ook steeds meer andere bedrijven. Het aantal particulieren dat zijn huis via de website verhuurt stijgt en daar liften deze ondernemingen op mee. De bedrijfjes, veelal start-ups van jonge ondernemers, bieden diensten aan als schoonmaken van appartementen of het overdragen van de sleutel. Ook nemen sommige bedrijven alle zorgen over het verhuren van een huis compleet uit handen. Ze regelen de advertentie op de site, gasten en leveren de woning weer netjes op. Ook bedienen ze zakelijke klanten die via Airbnb huizen verhuren die verder niet bewoond worden.

Door het professionaliseren van de verhuur wordt Airbnb een nog geduchtere concurrent voor de hotelbranche. “Die moet wel aan allerlei regels voldoen en personeel bijscholen over veiligheid en andere zaken”, zegt Machteld Ligtvoet van Amsterdam Marketing. “De gemeente Amsterdam heeft besloten Airbnb niet te verbieden, maar onder bepaalde voorwaarden te omarmen.”

Douwe Wielenga begon naast zijn werk in financiĆ«le sector het bedrijf Keyokay. “Ik regelde alles voor vrienden en familieleden die hun huis tijdens de vakantie op Airbnb zetten. Al snel kreeg ik veel aanvragen binnen en besloot ik mijn baan op te zeggen. Daar heb ik nog steeds geen spijt van.” Wielenga bedient nog steeds particulieren die een paar dagen weggaan, maar richt zijn pijlen liever op de zakelijke markt. “Het verhuren van een pand dat maandenlang leeg staat, brengt minder handelingen met zich mee. Aan dergelijke klanten kan ik ook meer verdienen.”

Ook Karin van Zeelst van Holidayhost bedient veel zakelijke klanten. “Ik verhuur via Airbnb luxe appartementen en kamers in kleine bed and breakfasts.” Ook haar bedrijf loopt goed en ze moet inmiddels streng selecteren welke klanten ze aanneemt. “We kiezen liever voor woningen die minstens een maand leegstaan. Ook denken we over uitbreiding van onze service. We willen meer dingen regelen voor de gasten, zoals het huren van een fiets.”

Het bedrijf Iambnb verhuurt ook voor kortere tijd huizen van particulieren in de hoofdstad. De eigenaars gaan zelf een weekendje weg of op wereldreis. “Het loopt ontzettend goed, in vier maanden tijd hebben we al 70 appartementen onder onze hoede”, zegt Jorrit Stracke van Iambnb. “Voor klanten die langere tijd weg zijn, regelt hij alles. “Normaal verdienden ze tijdens hun vakantie niets. Nu komen ze terug en zijn ze soms wel 2000 euro rijker.”

Karin van Zeelst en Laura Kamphuis van Holiday Host. Ze liften mee op het succes van Airbnb. / Femmy Weijs

Laat wat van je horen

*